Bukkejaktstart i Våler, Gull til Steinar

Når bukkejakta starter, er det en ting som teller kvelden før. Det er å håpe på at værmeldinga spår godt, og at vinden er riktig. Er dette på plass før en er oppe og ute i god tid før det lysner, og en møter godværet i døra når en drar ut. Da kommer forventningene, om at i dag kan det bli spennende.

Søndag 11. august, 2. jaktdag

Steinar jakter morgenskiftet, men da skjer det ingen ting. Utover dagen kommer det «møkkavær» innover Våler-bygda, men så utpå kvelden letter det. Og da vet en at dyra er på farten igjen. Steinar velger å jakte på Haslemoen, der feller han en spissbukk. På turen hjem over bestemmer han seg for å prøve terrengavsnittet i området ved Søråsen, det vi kaller « Særsåsen.»

På post i Søråsen

Steinar vet at han er litt sent ute, men været og vindretninga er med han, og han setter seg på en furumo der det er observert god aktivitet. Løvcamoen er god å ha nå. Han starter med forsiktig lokking ei stund etter at han har satt seg. Ei geit kommer til syne ganske kjapt, og denne kommer etter hvert faretruende nær.

  • Jeg ville ikke ha ho for nær meg, så jeg klemte på med noen hetslåter.

Like etter på kom bukken sigene forsiktig fram på furumoen. Et par raske hetslåter til, og bukken kom rett opp imot geita. Jeg måtte stoppe han, så jeg imiterte bukkebrøl, og da stoppet han ca. 70 m unna meg. I det han vendte breisida til gikk skuddet. Jeg satt og hadde skyte-stokk, men alt gikk svært fort, og jeg ble usikker da den raste av sted tilbake etter skuddet.

  • Nå «hov» jeg meg i veg etter den, og den stoppet opp.

Da fikk jeg tid til et raskt kne-stående skudd. Jeg var « jækla» oppkava, for kikkerten hadde «døgga» i det fuktige været, og pulsen var vanvittig. Men «jaggu mæ» fikk jeg ikke inn et godt hals-skudd , og den gikk rett ned.

  • Vel framme ved bukken skjønte jeg først hva jeg hadde felt.

Det var en helt spesiell opplevelse, slikt må en bare oppleve for å kunne forstå det. Nærværet av hele opplevelsen ga en følelse av at jeg svevde, forteller Steinar med en innlevelse bare vi bukke-jegere kan sette oss inn i.

Uten om denne solide gull-bukken har bukke-jakta bydd på mange flotte opplevelser også i år, for de som har interesse i denne jaktformen.

Vi gratulerer Steinar så mye med jaktutbytte, og så ser en fram til å få poengsummen på en av de flotteste rådyrbukkene som er felt i Våler gjennom tidene.

Skitt Jakt videre i høst til dere alle!

(Tekst og foto: Arne Myklebust)